<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Google Shopping – Uusi mahdollisuus verkkokaupoille ja kivijalkamyymälöille

Moni on varmasti jo muutamia vuosia sitten kuullut ensimmäisen kerran puhuttavan Googlen Kauppiasportaalista tai Shopping-ominaisuudesta, joka tulisi mullistamaan erityisesti jälleenmyyjien digimarkkinoinnin. Nyt kesäkuussa 2019 Googlen Kauppiasportaali ja Shopping-mainokset ovat vihdoin rantautuneet Suomeen, mutta mitä Shopping todellisuudessa tarkoittaa?

Google Shopping on Google-mainonnan kampanjatyyli, kuten hakusanamainonta tai Display-mainonta, ja sen toiminnassa on paljon samankaltaisuuksia Googlen hakusanamainonnan kanssa. Siinä missä Googlen hakusanamainonnassa tuotteita hakevalle näytetään tekstipohjainen mainos, näytetään Google Shopping -mainonnassa Google-haun yläreunassa haettuja tuotteita kuvineen ja hintoineen. Kuvista kävijä pääsee suoraan verkkokauppaan tuotteen sivulle. Shopping -mainokset siis esittelevät yrityksen tuotteet jo ennen verkkokauppaan siirtymistä. Google-haun tekevälle tämä antaa mahdollisuuden tutustua tuotteisiin jo Google-hakua tehdessä, paljon ennen päätöstä siitä, mitä tuotetta lähtee tarkastelemaan lähemmin.

Googlen Shoppingin myötä verkkosivulta löytyvien laadukkaiden tuotekuvien ja hintatason merkitys korostuu, kun ostopäätökseen suuresti vaikuttavia tekijöitä voidaan verrata jo ennen verkkokauppaan siirtymistä. Myös kilpailutilanne on erilainen, kun eri mainostajien tuotteet tulevat näkymään samalla rivillä, eivätkä allekkain, kuten hakusanamainonnan mainokset.

google-shopping

Kuva 1. Miltä Shopping-mainokset näyttävät pöytäkoneen hakutuloksissa.

Uudet Shopping-mainokset tulevat näkyviin hakutuloksissa aivan hakutulosten yläreunaan, ennen orgaanisia maksuttomia Googlen hakutuloksia tai maksullisia Google Adsin tekstimainoksia. Näin käy myös Google-hakuja mobiililla tehdessä; myös mobiilissa Shopping-mainokset tulevat päihittämään sijainnillaan tavalliset tekstimainokset ja Googlen orgaaniset hakutulokset.

 

google-shopping-mainos

Kuva 2. Shopping-mainokset mobiilinäkymässä.

Tulevaisuudessa Shopping-mainokset tulevat näkymaan myös hakutulosten oikeassa reunassa. Shopping -mainokset ovatkin siis kokonaisuudessaan erittäin suuri muutos, jotka mullistavat Googlen hakutulokset täysin uuteen uskoon. Google Shopping -mainokset tulevat keräämään suuren osan klikkauksista ja klikkiprosentit tulevat olemaan nykyisiä tekstimainoksia korkeammat. Ne verkkokaupat, jotka käyttävät Google Shoppingia, tulevat olemaan etulyöntiasemassa niihin verrattuna, jotka eivät Google Shoppingia ole ottaneet käyttöön.


Kuinka saan Google Shoppingin käyttöön
Vaikka Google Shopping on hyvin samankaltainen kuin tavallinen hakusanamainonnan kampanja, ei sen ylläpitämisessä käytetä avainsanoja ja manuaalisesti luotuja mainoksia. Google Shopping -mainontaa hallinnoidaan Google Adsistä ja Google Merchant Centeristä, eli Kauppiasportaalista. Sieltä Google luo automaattisesti Shopping -mainokset sinne ladattavien tuotesyötteiden avulla. Tuotesyötteet toimivat samankaltaisesti kuin Googlen dynaamisessa uudelleenmarkkinoinnissa. Verkkokaupasta saatava tuotesyöte ladataan Googlen Kauppiasportaaliin. Tuotesyötettä päivittämällä tiedot päivittyvät myös Googlen Shopping -kampanjoihin ja sitä kautta Googlen hakutuloksiin.


Google Shoppingin myötä mainostajan hakutulos voi tulla näkyviin Googlen hakutuloksissa kolme kertaa; Google Shopping -mainontana, Google Ads -hakusanamainontana ja orgaanisena tuloksena maksuttomassa Googlen hakutuloslistauksissa. Näiden eri kampanjoiden ja hakutulosten optimointi vaatii taakseen uudenlaista järkevää ja mietittyä strategiaa sekä mainontaan, että hakukoneoptimointiin. Google Shoppingin myötä tulevat uudet työkalut vaativat myös kampanjoiden luonnilta ja optimoinnilta aiempaa enemmän osaamista ja ajankäyttöä.


Shopping-mainonta – Joko voidaan hyödyntää?
Tätä blogia kirjoittaessa Googlen Kauppiasportaalit voidaan ottaa jo käyttöön ja yhdistää Google Adsiin. Myös tuotesyötteet voidaan jo tehdä ja kampanjat rakentaa valmiiksi Google Ads -työkaluun. Käyttöönotto on siis jo tapahtunut, mutta itse Shopping -mainosten näkymistä Googlen hakutuloksissa joudumme odottamaan vielä hetken. Googlen virallisen tiedotteen mukaan Shopping -mainokset lähtevät toimimaan sitä mukaan, kun yritykset ottavat Kauppiasportaalit ja Google Shopping -kampanjat käyttöön ja mainosinventaariot kasvavat. Virallista päivää, milloin Shopping-mainokset tulevat näkyviin Googlen hakutuloksiin ei vielä olla varmaksi julkaistu. Mitä useampi ottaa Kauppiasportaalin nyt käyttöön ja valmistelee Google Ads -kampanjat, sitä nopeammin tulemme myös näkemään Shopping -mainontaa Googlen hakutuloksissa.

Google Shopping kannattaakin ottaa käyttöön jo nyt, jotta juuri sinun verkkokauppasi tuotteet ovat ensimmäisten tuotteiden joukossa näkyvillä, kun riittävä määrä mainostajia on lähtenyt mukaan ja Google avaa Shopping -mainoksille näkyvyyden hakutuloksissaan. Näkymällä ensimmäisten joukossa saat suuren edun kilpailijoihin nähden.


Jos mieleesi herää kysyttävää Google Shopping-mainonnasta tai haluat Google Shopping -kampanjat käyntiin yrityksellesi, niin ota meihin yhteyttä!

Avainsanat: google-mainonta, b2b-markkinointi, b2b-myynti