<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Googlen dynaaminen uudelleenmarkkinointi – hyödynnätkö sinä jo?

Oikeastaan kukaan, keneltä olen kysynyt, ei ole tiennyt mitä on Googlen dynaaminen uudelleenmarkkinointi. Kun taas kysyn, onko se mainonta tuttua, jossa verkkokaupassa selatut tuotteet seuraavat sinua sivulta toiselle bannereissa, ovat kaikki tunnistaneet mistä on kyse. Sitä juuri on Googlen dynaaminen uudelleenmarkkinointi; se on Googlen display-verkoston kautta ajettua, kohdennettua mainontaa niille, jotka ovat käyneet verkkosivuilla tai verkkokaupassa selaamassa tarjolla olevia tuotteita tai palveluita. Mikään uusi asia tämä ei ole, vaan samankaltaisia kampanjoita pystytään kyllä ajamaan monen muunkin kuin Googlen verkoston kautta – esimerkiksi Facebookin.

Ja vaikka tämä ei olekaan uusi juttu, niin miksi olen tästä innoissani? No siksi, että tätä hyödynnetään meillä Suomessa Googlen mainosverkostossa ihan liian vähän. Ja ennen kaikkea siksi, että oman digimarkkinoinnin työhistorian aikana olen pyörittänyt to-del-la monia display-verkoston bannerikampanjoita. Vaikka käytössä ovat olleet Suomen parhaat mainospaikat, niin silti bannerikampanjoiden kautta on ollut vaikeaa tehdä taktista, konversioon johtavaa mainontaa. Ja onhan se tietenkin ihan ymmärrettävääkin; bannerimainonta on perinteisesti sitä brändäävää ja näkyvyyteen tähtäävää ei-taktista mainontaa. Mutta dynaamisen uudelleenmarkkinoinnin ansiosta sen ei tarvitse olla pelkästään sitä! Dynaamisen uudelleenmarkkinoinnin avulla saat tuotteillasi oikeasti kauppaa aikaiseksi. Etkö usko? No katso itse vaikka alta.

Miia_blogi

Tässä kuvakaappauksessa on eri riveillä erilaisia Googlen display-verkostossa ajettavia kampanjoita. Ylin ”Dynaaminen remarketing” -rivi on dynaamisen uudelleenmarkkinoinnin kampanja, jossa verkkosivulla käyneille näytetään Googlen display-verkostossa heidän aiemmin verkkosivuilla selaamiaan tuotteita. Sen jälkeen ”Display remarketing” on staattisilla kuva-aineistoilla ajettavaa remarketing-mainontaa. Tässä kampanjatyypissä staattinen, muuttumaton kuva-aineisto näytetään Googlen display-verkostossa niille, jotka ovat aiemmin käyneet verkkosivulla. Viimeisellä rivillä löytyvä ”Display” on sitten yleisten kiinnostusten kohteiden kautta ajettua staattista mainontaa ilman minkäänlaista remarketing-kohdennusta. Kampanjoiden tuloksia on helppo lukea ja luvut puhuvat puolestaan. Dynaaminen remarketing on tuonut suoria konversioita – eli tässä tapauksessa ostoja verkkosivuilta – 73 kappaletta. Yhdestä konversiosta olemme maksaneet 3,05€. Staattisilla kuva-aineistoilla ajettu display remarketing on sekin tuonut konversioita, mutta hyvin paljon vähemmän; 7 kappaletta. Yhdestä konversiosta maksoimme 7,44€, eli huomattavasti dynaamista uudelleenmarkkinointia kalliimman hinnan. Staattinen kiinnostuksen kohteilla kohdennettu display-mainonta ei ole tuonut konversioita, ei sitten ensimmäistäkään. Mainonta on siis sitä toimivampaa ja tuottoisampaa, mitä paremmin se on kohdennettu ja mitä dynaamisempaa ja ajantasaisempaa sisältöä siihen nousee. Aika luonnollista.

No miksei tätä sitten käytetä tämän yleisemmin Suomessa? No siksi, että dynaamisen uudelleenmarkkinoinnin käynnistäminen on jonkin verran haasteellisempaa kuin perus bannerikampanjan. Kun perinteiseen bannerikampanjaan tarvitset vain kuva-aineiston, dynaamista uudelleenmarkkinointia varten tarvitset vähän enemmän. Koko dynaaminen uudelleenmarkkinointi nojaa feediin, eli tuotesyötteeseen. Tuotesyöte on luettelo verkkosivuilla tai verkkokaupassa saatavilla olevista tuotteista tai palveluista. Tuotesyötteen luonti on jotakuinkin tarkkaa puuhaa; Google AdWordsiin solahtaa nätisti vain juuri oikein muotoiltu tuotesyöte. Suomen markkinalla tuotesyötteen päivittämiseen ja AdWordsiin viemiseen on muutenkin omat haasteensa ja kommervenkkinsä, sillä globaalisti todella monella muulla markkinalla on jo käytössä Googlen Kauppiaskeskus. Sen kautta tuotesyötteen saa tehtyä helpommin, mutta valitettavasti Suomessa meillä ei sitä vielä käytössä ole. Me siis toistaiseksi teemme tuotesyötteet käsin perinteisesti ekselöimällä. Tuote- tai palveluvalikoiman vaihtuessa tai päivittyessä tuotesyöte pitää myös aina päivittää ja viedä manuaalisesti AdWordsiin. Vaivaa on siis vähän enemmän.

Mutta tuo vaiva kannattaa ihan ehdottomasti nähdä! Markkinoijana on todella piristävää nähdä, kuinka kohdennettu ja asiakkaita aidosti palveleva markkinointi toimii! Googlen dynaamisen uudelleenmarkkinoinnin avulla pystyt näyttämään tarjontaasi niille, jotka ovat niistä aidosti kiinnostuneita. Dynaaminen uudelleenmarkkinointi auttaa tekemään paljon aiempaa tehokkaampia, toimivampia ja tuloksellisempia bannerikampanjoita, jotka palvelevat ja auttavat asiakasta. Mainonnan kohdentamisesta puhutaan aina kauheana mörkönä, mutta ihan oikeasti; kyllä meistä suurin osa haluaa aidosti nähdä mainontaa, joka auttaa meitä ja tarjoaa ihan rehellisen mielenkiintoista sisältöä. Googlen dynaaminen uudelleenmarkkinointi on osa fiksumpaa markkinoinnin tekemistä ja sitä ilosanomaa haluan markkinoinnin ammattilaisena kaikille levittää.

 

Tutustu myös maksuttomiin oppaisiimme:

B2B-markkinointiopas

Inbound-markkinoinnin opasvideo

 

Avainsanat: google-mainonta, b2b-markkinointi