<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Haluatko verkkosivustoltasi enemmän kauppaa?

Olet juuri saanut julkaistua kauan odottamasi uudet nettisivut.  Olet haltioissasi, koska ne ovat graafisesti todella hienot ja sivustolla on käytetty uutta fonttia nimeltä ”mega font 1”.  ”Näiden sivujen kautta tulee todella paljon kauppaa, koska ne ovat niin uniikit”, toteat. Sivusto julkaistaan ja yhteydenottoja jäädään odottamaan. Aika kuitenkin kuluu, mutta kauppoja ei näy. Koet nyt tuhansien eurojen investointinsa valuvan hukkaan. Mikä on vialla?


Näyttävät sivut eivät vielä riitä

Yllä kuvattu esimerkki on täysin kuvitteellinen sekä myös aavistuksen kärjistetty. Kyseinen tilanne on kuitenkin usein lähellä totuutta. Monesti kuvitellaan, että verkkosivuston näyttävyys johtaa suoraan siihen, että kauppojen määrä kasvaa. Asia ei kuitenkaan ole ollenkaan näin! Okei, on myönnettävä, että verkkosivuston ulkonäkö vaikuttaa siihen, että kuinka luotettavaksi potentiaalinen asiakas kokee yrityksen ja mitä luotettavammaksi yritys koetaan, niin sitä enemmän saadaan kauppaa, mutta tähän luotettavuuteen vaikuttaa myös monet muutkin asiat kuin vain sivuston ulkoasu. Haluankin nyt tässä kirjoituksessani tuoda muutaman ajatuksen esille, jotka ainakin pitää huomioida verkkosivustoa uusiessa tai nykyistä verkkosivustoa kehittäessä.

LÖYDETTÄVYYS

Mitä tehdä näyttävällä verkkosivulla, jos siellä ei vieraile kukaan? Ei ainakaan kauppaa! Varmista, että sivustosi löytyy hakutuloksista mahdollisimman korkealta. Tähän on kaksi keinoa; maksettu mainonta (Google-mainonta) tai optimointi eli ns. luonnollisen Googlen näkyvyyden kehittäminen. Paras tulos saavutetaan hyödyntämällä molempia.

LUOTETTAVUUS

Sivustolle saadaan nyt laadukasta kävijäliikennettä hyvin kohdistetulla Googlen hakusanamainonnalla sekä hyvillä sijainneilla luonnollisissa hakutuloksissa yritykselle tärkeillä sanoilla. Seuraavaksi punnitaankin se, että kuinka luotettavan kuvan sivusto luo yrityksestä. KUKAAN ei osta yritykseltä, jonka kokee epäluotettavaksi. Sivuston tulee olla ulkoasultaan miellyttävä sekä noudatella yrityksen muuta imagoa. Sivustolla pitää lisäksi olla kerrottuna selkeästi yrityksestä ja sen tarjoamista palveluista. Asiakkaan pitää löytää yrityksen verkkosivustolta vastaus kaikkiin niihin asioihin, jotka häntä mietityttävät ennen mahdollista yhteydenottoa/ostoa. Lisäksi yrityksen on hyvä tuoda omaa henkilöstöään esille sivustolla vähintään yhteystiedot -sivulla. Potentiaalinen asiakas ottaa mieluummin yhteyttä henkilöön, jonka näkee myös ulkonäöltä kuin pelkkään numeroon, jonka yläpuolella lukee ”Myynti”.

MYYNNILLISYYS

Useimpien verkkosivustojen tavoite on kasvattaa myyntiä joko suoraan tai välillisesti. Tämän suurimman tavoitteen eli myynnin kasvattamisen pitäisi näkyä verkkosivustolle tehdyissä/tehtävissä ratkaisuissa! Varmista, että yhteydenotto tai ostoksen tekeminen on tehty potentiaaliselle asiakkaalle mahdollisimman helpoksi.  Tarjoa aktiivisesti verkkosivustolla yhteydenoton mahdollisuutta. Verkkosivuston myynnillisyydessä avainsana on helppous!

ANALYSOI, KEHITÄ JA KONTAKTOI

Tähän neljänteen kategoriaan kuuluvat asiat poikkeavat sen verran jo mainituista kolmesta, että se ei varsinaisesti ole verkkosivuston ominaisuus. Nykypäivänä kaikilla on mahdollisuus päästä käsiksi erilaisiin verkkosivuston kävijäseurantajärjestelmiin. Suosituin niistä on ehdottomasti Google Analytics. Analysoi verkkosivustosi kävijäliikennettä ja tutki, mitä vierailijat sivustolla tekevät. Kun olet analysoinut, niin tee verkkosivustollesi tarvittavat muutokset! Tarkalla analysoinnilla voidaan esim. huomata ongelmia sivuston rakenteessa tai tarjouspyyntölomakkeessa. B2B -firmat voivat lisäksi hyödyntää esimerkiksi Leadfeederiä potentiaalisen asiakkaiden kontaktoinnissa! Leadfeederillä saadaan sivuston vierailija tunnistettua tietyn yrityksen edustajaksi ja siten hän on lämpimämpi kontaktoitavaksi.

Toivottavasti kirjoitukseni herätti teissä ajatuksia sekä mielipiteitä. Mikäli uskot kirjoituksessani olevan edes jonkin verran perää ja koet, että yritykselläsi on yllä mainituissa asioissa puutteita, niin otathan rohkeasti yhteyttä!

business-926221_640

 

Avainsanat: b2b-markkinointi, b2b-myynti