<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Inbound-markkinointi käyntiin

pk-yrityksen 6 askelta

Inbound-markkinointi on yksi tärkeimmistä markkinointitaktiikoista, joilla yritykset vastaavat ostamisen muutokseen. Jos ostamisen muutokset eivät vielä ole tulleet tutuksi, niin lisätietoa löydät Markus Jokisen blogista ”4 haastetta, jotka B2B-myynnin johtajan tulee selättää pärjätäkseen ostamisen murroksessa.” Maailmalla jo kohta vuosikymmenen verran tuloksia takonut inbound-markkinointi on suomalaisissa pk-yrityksissä kuitenkin vasta alkuvaiheessa. Näillä askeleilla pääset liikkeelle:

1. Myy muutos sisäisesti ja aseta tavoite

Kutsu myynti ja markkinointi saman pöydän ääreen ja aseta niille yhteinen tavoite. Hanki johdon hyväksyntä ja budjetoi riittävä summa tavoitteen saavuttamiseksi. Muista, että muutos ei tapahdu yhtäkkiä, joten älä hätäile, vaan varaa riittävästi aikaa tavoitteen saavuttamiseksi. Inbound ei ole yksittäinen kampanja, vaan kokonaisvaltainen lähestymistapa markkinointiin.     

2. Tunnista organisaatiosi vahvuudet

Etene asia kerrallaan. Tee inventaario organisaatiosi sisällä ja etsi jo valmiina olevia sisältöjä, markkinoinnin keinoja ja prosesseja, joita voit hyödyntää inbound-markkinoinnin käynnistämisessä. Hyödynnä siis mahdollisimman paljon olemassa olevaa, ja vältä liian ison (uuden) palan haukkaamista kerralla.

3. Aloita helpoimmista ostajapersoonista ja sisällöistä

Tunnista potentiaaliset ostajapersoonat ja valitse heistä kahdesta kolmeen otollisinta. Voit jopa uskaltautua haastattelemaan hyviä asiakkaita ja saada heiltä vinkkejä. Tuota sisältöjä, joita myynti tarvitsee tai jo käyttää osana myyntiprosessiaan, sekä tuota vastauksia asiakkaiden kysymyksiin ja Google-hakuihin. Panosta aitoon lisäarvoon: Mieti mikä valvottaa asiakastasi öisin ja olisiko joku valmis maksamaan tuottamistasi sisällöistä. Etene kampanja kerrallaan ja unohda liian monimutkaiset, mutta toisaalta myös liian kevyet sisällöt. Usein sisältöjä ei tarvitse keksiä kokonaan alusta, vaan niitä on jo valmiina organisaation sisällä.

4. Valitse oikeat keinot ja kanavat

Inboundia on mahdollista tehdä monella tasolla. Valitse ne keinot ja kanavat, jotka sopivat organisaatiosi luonteeseen parhaiten. Keskeisimpiä keinoja ovat yleensä esimerkiksi sisällöt ja mainonta eri sosiaalisen median kanavissa, uutiskirjeet, hakukoneoptimointi, hakusanamainonta, Social Selling sekä omat verkkosivut ja siellä erityisesti blogi.   

5. Valitse oikeat järjestelmät

Ennen järjestelmien valintaa kannattaa käydä läpi jo olemassa olevat järjestelmät ja jälleen kerran mitoittaa budjetti. Valitse käytettävä järjestelmä niin, että voit skaalata sitä myöhemmin tarvittaessa. Asiakkuudenhallintajärjestelmän mukautuvuus on tässä keskeisessä roolissa, jotta käyttäminen on sujuvaa. Ja muista: Toimivaa inboundia on mahdollista tehdä myös ilman yhtään uutta järjestelmää.

6. Mittaa tekemistä ja osoita tulokset

Tarkastele lopuksi kokonaiskuvaa mainoksen klikkauksesta myytyihin euroihin ja laske kannattavuus. Muista kuitenkin, että pilotti on harvoin jättimenestys. Kerää myös jatkuvasti palautetta kampanjan aikana ja tee muutoksia lennosta. Muista optimoida kampanjat näkyvyyden lisäämiseksi.    

Liikkeelle pääset usein helpommin, kuin osaat kuvitellakaan. Otat myynnin ja markkinoinnin mukaan, valitset sopivat ostajapersoonat, hyödynnät olemassa olevia sisältöjä ja markkinoit niitä parissa kanavassa. Markkinoinnin automaatiojärjestelmää et välttämättä tarvitse heti alkuun, mutta mittaamisesta on syytä pitää huolta.

Siitä vaan liidejä metsästämään!

 

Tutustu myös maksuttomiin oppaisiimme:

Inbound-markkinoinnin opas B2B-yritykselle

Inbound-markkinoinnin opasvideo

Miten saan laadukkaita B2B-myyntiliidejä yritykselleni?

 

Avainsanat: b2b-markkinointi, sisältömarkkinointi, inbound-markkinointi, oppaat