<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Miten järjestän kilpailun Facebookissa?


KILPAILU! ARVONTA! VOITA KUU TAIVAALTA JA TÄHDET PÄÄLLE! Facebook on täynnä erilaisia kilpailuja, joista - valitettavasti - suurin osa rikkoo joko lakia tai kanavan sääntöjä. Miten sitten toteutetaan kilpailu, joka on kaikkien pelisääntöjen mukainen? Tsekkaapa tästä ja laita lista talteen. 


(Postausta on päivitetty 15.6.2017 vastaamaan sääntöihin tulleita muutoksia)

Mitä Facebookissa EI SAA velvoittaa tekemään? 

Olemme kaikki törmänneet kilpailuihin, joissa osallistumisen velvoitteena on sivusta tykkääminen, julkaisun jakaminen ja vielä kaverin tägääminenkin. Tässä kilpailussa vain kolmasosa on oikein, sillä osallistumisen perusta ei saa olla: 
- julkaisun jakaminen
- kaverin tägääminen 

Mitä Facebookissa sitten SAA velvoittaa tekemään?

Ei kilpailujen järjestäminen sentään mahdotonta ole. Luvallisia osallistumisen perusteita ovat:
- yksittäiseen julkaisuun reagoiminen
- yksittäiseen julkaisuun kommentoiminen
- yksityisviesti
- sivusta tykkääminen

Mutta kaikkea saa pyytää tekemään. Eli kilpailun perusteena voi olla esimerkiksi yhteen julkaisuun reagoiminen ja kommentoiminen, mutta osallistujia saa myös pyytää jakamaan julkaisua tai vinkkaamaan kaverille. Voi myös kehottaa kertomaan, kenen kanssa palkinnon jakaisi - kunhan häntä ei tarvitse merkitä. 

Sivusta tykkäämään velvoittaminen on tullut nyt uutena mahdolliseksi, mutta emme kuitenkaan suosittele tätä. Sen lisäksi, että voittajan arpominen on hankalaa, tykkääjiksi saattaa tulla runsaasti henkilöitä, jotka eivät tule olemaan missään tekemisissä tuotteidesi ja palveluidesi kanssa.

Mitä muuta täytyy tulla esille? 

Jokaisessa kilpailussa tulisi olla maininta, että Facebook ei ole osallisena sen järjestämisessä. Kilpailun säännöissä on myös hyvä kertoa:
- kilpailuajankohta
- miten voittaja valitaan
- miten voittajalle ilmoitetaan
- ilmoitetaanko voittajan nimi julkisesti
- palkinto

Muista: mitä suurempi palkinto, sitä tärkeämpää on, että säännöissä käydään läpi kaikki mahdollinen henkilön oikeuksista tuottamaansa materiaaliin aina kilpailun järjestäjän velvollisuuuksiin. 

Entä sitten laki? 

Tässä vaiheessa suurin merkitys on sillä, puhutaanko kilpailusta vai arvonnasta. Lyhyesti kerraten arpajaisissa kilpailun järjestäjä hoitaa verot, kilpailussa voittaja hoitaa verot. Näin kilpailun perusteena on yksinkertaisinta pitää arvontaa. Kilpailu-sanaa voi käyttää, mutta viimeistään säännöissä kannattaa mainita, että "voittaja arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken". 

Joudunko hirteen, jos järjestän kilpailun sääntöjen vastaisesti? 

Et. Suurin osa sääntöjen vastaisten kilpailujen järjestäjistä ei päädy pölkylle toimintansa vuoksi. Se, mitä tästä voi tapahtua, on tilin sulkeminen. Hommaa voi verrata aika lailla ylinopeuden ajamiseen - useimmat varmaan pääsevät kuin koira veräjästä, mutta mutkan takana voi olla aina joku vahtimassa. 

Kysy meiltä lisää apua sosiaalisen median kilpailun ja kampanjan järjestämiseen!

Älä kerjää, vaan ansaitse asiakkaidesi huomio. KATSO VIDEO

Avainsanat: b2b-markkinointi, somemainonta