<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Miten saat yrityskäynneistä kaiken irti?

Varasit juuri tapaamisen potentiaalisen yritysasiakkaasi kanssa ja toivot saavasi hänet vakuutettua juuri sinun tuotteidesi/palveluidesi hyödyistä, ja tietysti haluat tapaamisen päätyvän kaupantekoon. Miten yrityskäynnillä tulee käyttäytyä? Kuinka saat asiakkaan vakuuttuneeksi tuotteidesi/palveluidesi hyödyistä? Monesti saattaa tuntua juuri siltä, että asiakas ei vaan ymmärrä tuotteesi/palvelusi hyötyä, vaikka itse näet hänellä tähän huutavan tarpeen. Muista, että asiakas ei ole ikinä tyhmä. Hyvin paljon riippuu sinusta itsestäsi, jos ajattelet asiakkaan olevan tyhmä tai että hän ei kumminkaan osta, sillä hän kyllä aistii sen. Yrityskäynnin rakenteen tulisi mennä lähtökohtaisesti näin


1. Myy itsesi

2. Myy yrityksesi

3. Myy tuotteesi/palvelusi

Ensivaikutelmalla on hämmästyttävän suuri vaikutus. Asiakas huomaa kyllä huonon ryhtisi, löysän kädenpuristuksesi tai epävarman käytöksesi. Voisi sanoa, että jopa tärkein yrityskäynnin vaihe on herättää asiakkaan luottamus - kerro hieman itsestäsi ja jutelkaa aluksi niitä näitä, kannattaa ehkä tsekata etukäteen onko teillä yhteisiä harrastuksia tai tuttuja (nykyään tämä on tehty hyvinkin helpoksi sosiaalisen median ansioista). Varmista, että tiedät asiakkaan nimen kun menet häntä tapaamaan, tarkista se juuri ennen kuin menet sisään ja kirjoita itsellesi ylös jos muuten et muista. Osoita asiakkaallesi myös, että olet tehnyt taustatutkimusta ennen käyntiä ja olet hyvin kiinnostunut juuri hänen liiketoiminnastaan - olethan siellä auttamassa häntä.

kansio1

Kun olette vaihtaneet kuulumiset, voit siirtyä esittelemään yrityksesi toimintaa. Tähän on monenlaisia apuvälineitä - jotkut avaavat firman nettisivut, jotkut näyttävät PowerPoint-esityksen. Tärkeintä on kuitenkin se, millainen mielikuva asiakkaalle jää yrityksestäsi, sillä ei hän kumminkaan tule muistamaan yrityksen ensimmäisen perustajan nimeä 300 vuoden takaa. Jos yrityksesi on toiminut kauan, kasvanut vauhdilla tai henkilökunta on ylivoimaisen mahtava tiimi, kerro tämä asiakkaallesi. Tässä kohtaa on myös hyvä kertoa referensseistä, mieluiten saman alan yrityksistä jotka ovat olleet tyytyväisiä palveluun/tuotteeseen. Kannattaa myös tarkistaa etukäteen, ovatko esimerkiksi hänen yrityksensä yhteistyökumppanit tai tutut jo sinun asiakkaitasi.

Sitten alkaa tarvekartoitus. Kysele, kuuntele. Sinulla on kaksi korvaa ja yksi suu hyvästä syystä. Yrittäjät kertovat hyvin usein innokkaasti liiketoiminnastaan. Tee mahdollisesti muistiinpanoja joihin voit myöhemmin palata. Kun olet selvillä siitä, ovatko tarjoamasi tuotteet/palvelut ratkaisu hänen ongelmiinsa tai tarpeisiinsa, kerro mielipiteesi ja käytä asiakkaan kertomia asioita tämän tukena. Kerro ratkaisusta, ja kerro mitä hyötyjä hän saa jos yhteistyöhön lähdetään. Useita myyjiä jännittää myynnin viimeinen vaihe, eli kysymys; ostatko?

Muista siis ensivaikutelman merkitys, hanki asiakkaasi luottamus. Kun hän luottaa sinuun, kerro että myös yritykseesi voi luottaa. Kun kerran sinuun ja yritykseesi voi luottaa, miksi myös tuotteeseen/palveluun ei voisi?

Hyvänä nyrkkisääntöä voi pitää myös sitä, että tapaaminen meni hyvin jos asiakas oli enemmän äänessä kuin sinä!

Avainsanat: b2b-myynti