<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Miten taantuma vaikuttaa markkinointiin?

kati_blogi_1200x628[1622]Jo nyt monessa yrityksessä on väkeä lomautettu, kauppoja peruttu ja kalenterit tyhjentyneet. Leikkauksia tehdään, ja ensimmäisenä listalla tuntuvat olevan uusien hankintojen lisäksi markkinoinnin panostukset. 

Mitä kannattaa tehdä markkinoinnin kanssa? Ainakin muistaa, että markkinoinnin tehtävä on lisätä myyntiä ja kasvattaa yrityksen aineetonta pääomaa brändinrakennuksen keinoin.

Suomessa markkinointipanostusten sanotaan jo pitkään olleen merkittävästi vähemmän, mitä ne ovat vastaavilla kilpailevilla yrityksillä muissa maissa. Huonon suhdanteen koittaessa suomalaiset yritykset vähentävät markkinointia suhteellisesti enemmän ja pitävät panostukset matalammalla tasolla kauemmin, kuin muissa maissa. Alla olevassa tutkimuksessa on kuvattuna, mitä panostus markkinointiin on per asukas eri maissa.

katinblogi

On ymmärrettävää, että jos tarve on optimoida ja parantaa tulosta, niin tottakai lähdetään leikkaamaan sellaisista toimista, jotka eivät lyhyellä tähtäimellä aiheuta luvuissa notkahdusta. Mainoskampanjan voi kyllä jättää väliin, ei firma siihen kaadu. Mutta jos markkinoinnista leikkaaminen on pidempiaikaista, alkavat vaikutukset näkymään menetettyinä markkinaosuuksina, yrityksen aineettoman pääoman ja arvon heikentymisenä (brändin) sekä lopulta myynnin laskuna. Alla olevissa graafeissa näet taantuma-ajan 1974 - 1974 ja 1981 - 1982 markkinointipanosten muutosten vaikutuksen myyntiin.

katinblogi2katinblogi3-1

Taantuman kohdalla suurimmassa vaarassa ovat ne, joilla on vain muutama asiakas. Tässä kohtaa siis myös menneet päätökset myynnin ja markkinoinnin panostukseen tai panostamattomuuteen näkyvät konkreettisesti. Jos liiketoiminnalla on enemmän kuin muutama kivijalka, ei olla niin riippuvaisia siitä, miten yksittäinen asiakas reagoi taantuman aikana. 

Yritykset, joissa markkinoinnin roolia ei ole määritelty, vaan sitä käsitellään hähmäisenä kulueränä taseessa eikä niinkään investointina, leikkaavat markkinoinnistaan ensin tiukan paikan tullen. Jos sinä painat jarrua ja kilpailijasi kaasua, voit varmaan arvata, kumpi valloittaa taantuman aikana markkinaosuuksia ja on top-of-mind asemassa, kun aurinko viimein nousee. Tässä kohtaa makaa siis myös hurjan iso mahdollisuus sille, joka sen uskaltaa ottaa.

katinblogi4

Miksi ei kannata lopettaa markkinointia, kun taloustilanne lentää kaikkien tuulettimiin? Hälyn määrä vähenee, jos kilpailijat vetävät mainontansa minimiin. Tämä voi olla mahdollisuus sinulle saada äänesi kuuluviin, uusi tuotteesi kohderyhmien silmille ja vahvistaa brändisi asemaa. Lisäksi mainonnan eri kanavien hinnat laskevat, kun mainostajia ei tulekaan enää ovista ja ikkunoista.

Markkinoi kuitenkin fiksusti ja suunnitelmallisesti, mieti entistä tarkemmin, mihin eurot laitetaan niin, että mainonta on niiden silmillä, jotka ovat potentiaalisia ostajia nyt ja tulevaisuudessa. Jos asiakkaidesi ostoprosessit ovat muutenkin pitkiä, hanki myyntiliidejä hyväksi havaittuun tapaan, äläkä turhaan pilaa tulevia vuosia. Nyt on hyvä aika käyttää paukkuja suunnitelmallisen, taktisen ja myyntiä lisäävän markkinoinnin suunnitteluun ja toteuttamiseen. Joiltain osin myös markkinoinnin tulosten tarkastelujakso kannattaa muuttaa mielessään pidemmälle aikavälille, kuin hetkittäisiin onnistumisiin yksittäisistä rykäisyistä. Viimeksi vuonna 2009 taantuma antoi sysäyksen markkinoinnin mittauksen tärkeydelle, nyt se viimeistään tulee kaikkien tietoisuuteen.

 

Lähteet: 

https://www.forbes.com/sites/bradadgate/2019/09/05/when-a-recession-comes-dont-stop-advertising/#3babccf84608

https://asiakas.kotisivukone.com/files/markkinatutkimusliitto.kotisivukone.com/Siksi_Markkinointia_yhteenveto.pdf

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001681328.html

Avainsanat: b2b-markkinointi, poikkeusolot