<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Myyjä: Käytä aikasi näihin kolmeen asiaan

Ajankäytön tehokkuus on yksi keskeisistä eroista huippumyyjän ja keskivertokauppaajan välillä. Huippumyyjä keskittyy työssään kolmeen arvoa tuottavaan toimintoon, eikä käytä aikaansa loputtomiin kehitysprojekteihin, ylenpalttiseen asioiden valmisteluun tai iltapäivälehden lukemiseen. Jos tehtävänäsi on oikeasti myydä, tulisi työpäiviesi siis koostua kolmesta arvoa tuottavasta asiasta:

1. Liidien haku, eli uusien asiakkaiden etsiminen
2. Asiakkaan tarpeiden kaivaminen ja oman ratkaisusi esittely
3. Kaupan päättäminen ja tarjouksen seuranta, eli ammattislangilla klousaaminen

Hyvä tapa testata omaa ajankäyttöäsi on laskea edellisen kuukauden aikana asiakkaiden kanssa kasvotusten viettämäsi aika (ja jätä tästä laskelmasta pois projektin hoitamiset, asiantuntijatehtävät ja muut myyntiin liittymättömät toimet). Toimialoilla ja yrityksillä on eroa, mutta aktiivinen myyjä saattaa käyttää aikaa yhdessä asiakkaansa kanssa puhelimessa tai kasvotusten hyvinkin kaksi kokonaista työpäivää viikossa. Kuinka paljon sinä tai myyjäsi käytitte aikaa näihin kolmeen toimenpiteeseen edellisen viikon aikana? Syy täyttymättömään myyntitavoitteeseen löytyy usein jo tästä.

Melko usein myyjän ajankäyttö näihin kolmeen tehtävään jää alle 20 prosenttiin työajasta, eli suurin osa tunneista käytetään ei-myymiseen. Jos tahtoa on, niin tilannetta on onneksi helppo korjata. Aloita vaikka näistä:

1. Raivaa myyjän kalenterista pois kaikki myyntiin liittymätön
2. Keskitä soittolistan tekeminen ja buukkaus tietyille päiville
3. Tee ylipäätään se soittolista
4. Tee tarjouksen laatimisesta ja tarjouksista mahdollisimman automaattisia
5. Sovi aina useampi myyntitapaaminen samalle suunnalle
6. Siirrä laskutukset ja muut rutiinihommat muille kuin myyjille

Näiden korjausten myötä ajankäyttö suuntautuu tehokkaasti myyjälle tärkeisiin ja tulosta tuottaviin asioihin.

 

Avainsanat: b2b-myynti