<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Myynnin automaatio B2B-yrityksessä – näin vapautat myynnin aikaa laadukkaisiin asiakaskohtaamisiin

Mitä enemmän pääsemme toteuttamaan laadukkaita asiakaskohtaamisia asiakkaiden kanssa, sitä enemmän myyntiä on tuloksena. Laadukkaiden asiakaskohtaamisten määrän kasvattamiseksi on tarjolla kolme eri mahdollisuutta.

Ensimmäinen mahdollisuus on taata myyntitiimille enemmän aikaa asiakaskohtaamisiin automatisoimalla rutiinitehtäviä. Rutiinitehtäviä ovat usein esimerkiksi:

  • Sähköpostien kirjoittaminen ja lähettäminen
  • Tietojen syöttäminen puheluista, sähköposteista, asiakkuuksista jne. CRM-järjestelmään
  • Prospektointi ja liidien tietojen tutkiminen
  • Tapaamisten sopiminen ja siirtely
  • Raportointi

Kaikkia näitä rutiinitehtäviä voidaan ainakin osittain automatisoida. Esimerkiksi HubSpot kerää yrityksistä perustiedot (esim. liikevaihtoluokka, työntekijämäärä, sijainti) automaattisesti CRM-järjestelmään, kun vain yrityksen domain on syötetty järjestelmään.

Toinen mahdollisuus on auttaa myyntiä käyttämään aikansa oikeisiin liideihin ja asiakkuuksiin. Asiakasluokittelu on hyvä esimerkki alihyödynnetystä mahdollisuudesta vauhdittaa myynnin kasvua. Perinteisesti yritys luokittelee omat asiakkaansa ABC-tyylillä ja malli perustuu useimmiten asiakkaan historiallisiin ostoihin. Tämä kaava jättää kokonaan avoimeksi tulevaisuuden potentiaalin. Kun asiakkaat luokitellaan nykytilanteen lisäksi potentiaalinsa osalta, saadaan mielenkiintoisia asioita aikaan. Myynnin automaatio pystyy esimerkiksi tarjoamaan myyjälle listan nykytilanteen osalta C-asiakkaista, joilla olisi potentiaalia olla A-asiakkaita. Tällöin myyjä pystyy keskittymään ajankäyttönsä kasvun kannalta hedelmällisimpiin asiakkuuksiin.

Parhaimmillaan myynnin automaatio auttaa myyjien ajankäytössä jo liidivaiheessa. Modernissa CRM:ssä on mahdollisuus hyödyntää jopa tekoälyä liidien pisteytykseen. Kun markkinoinnin ja myynnin työkalut ovat yhden järjestelmän alla, pystyy myynnin automaatio tekoälyn avulla laskemaan liidille todennäköisyyden päätyä kaupaksi jo potentiaalisen asiakkaan täytettyä esimerkiksi ensimmäisen lomakkeen verkkosivuillamme.

Kolmas mahdollisuus on automatisoida ostopolun alkuvaiheen asiakaskohtaamisia tai automatisoida suoraviivaisempia ostopolkuja. Tällöin myyntitiimi voi keskittyä vaativampiin (usein myös euroissa isompiin) ja lähempänä ostovaihetta oleviin caseihin.

Erilaiset chatbotit ovat hyvä esimerkki alkuvaiheen asiakaskohtaamisten automatisoinnista. B2B-yritysten asiakaskunta on päivä päivältä tottuneempi käyttämään tämän tyylisiä ratkaisuja ollessaan tekemässä hankintoja. Hankinnan alkuvaiheen ensimmäiset kartoituskyselyt on helpompi tehdä alkuvaiheessa avuliaan (toki botti pitää olla hyvinkin osaava ja hyvin rakennettu) chatbotin kanssa kuin olla suoraan yhteydessä johonkin henkilöön ja myyjään.

Mahdollisuuksia myynnin automaation hyödyntämiselle on monia ja niitä pystytään hyvin räätälöimään eri tyylisten liiketoimintojen tarpeisiin. Ensi viikolla aiheesta luvassa lisää kun vetämäni aamupalakiertue (Seinäjoki, Tampere, Oulu) myynnin automaatiosta B2B-yrityksessä starttaa. Ilmoittaudu haluamaasi tilaisuuteen Tapahtumat-sivuillamme!

Avainsanat: b2b-myynti, hubspot