<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Näin toimitat oikeanlaisen materiaalin graafiselle suunnittelijalle – 9 vinkin muistilista printtiaineistojen teettäjälle

ninablogi_pohja_1200x628[1499]Graafisen suunnittelijan työn suurimpia haasteita on saada asiakkailta painokelpoista materiaalia painotöitä varten. Sellaista, joka ei paperilla näytä epäselvältä pikselimössöltä. Yleisin ongelma on oletus, että verkosta voi ottaa painotuotteisiin kelpaavia valokuvia ja logoja. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole.

Mitä graafiselle suunnittelijalle kannattaa sitten lähettää?

Suklaalevyn lisäksi, voit kokeilla hyödyntää näitä yhdeksää vinkkiä:

  1. Tiedostot kannattaa lähettää erikseen sähköpostin liitteenä, ei viestikenttään upotettuna. Osa sähköpostiohjelmista yrittää pienentää upotetun kuvan laatua automaattisesti.
  2. Isommat kuvat voi siirtää myös netin kautta, esimerkiksi WeTransferilla, jos ne ovat liian suuria tiedostoja sähköpostin liitteenä lähetettäväksi.
  3. Pidempi teksti kannattaa toimittaa Word-tiedostona, jotta sen saa kätevästi tallennettua ja kopioitua taitto-ohjelmaan.
  4. Tiedostojen looginen nimeäminen on iso plussa. Jos esimerkiksi lähetät useamman erilaisen tuotteen kuvan, jotka on nimetty IMG 1, IMG 2, ei suunnittelija todennäköisesti osaa sijoittaa niitä oikeiden tuotetekstien viereen.
  5. Logo kannattaa aina lähettää vektorimuotoisena (tiedostomuoto pdf, ai tai eps) HUOM! Jos tallennat jpg-tiedoston pdf-tiedostoksi, se ei muuta logoa kuvasta vektoriksi.
  6. Hyväksytty tiedostomuoto valokuvissa on jpg, tiff ja psd. HUOM! Png-tiedostomuoto on tarkoitettu verkkoon.
  7. Valokuvan resoluution on syytä olla 300 dpi. Jos et pääse tarkistamaan tietoa kuvankäsittelyohjelmassa, myös tiedoston paino voi antaa tästä vihjeen. Kuvatiedoston painon on oltava vähintään 2 Mt, mielellään isompi. Tiedostot, joiden paino on kilotavuissa, ovat yleensä verkkolaatuisia ja pikselöityvät epätarkoiksi painotuotteissa – ellei kuvaa ole pakattu tallentaessa.
  8.  Wordiin, Powerpointiin tai Exeliin sijoitettua kuvaa ei voi käyttää, koska kyseiset ohjelmat pienentävät kuvan laatua. Ohjelmia voit kyllä käyttää apuna ohjeistuksessa: voit esimerkiksi sijoittaa valmiiksi kuvat ja tekstit, ja siten kertoa suunnittelijalle, mihin minkäkin osan toivoisit. Painokelpoista aineistoa näillä ohjelmilla ei voi kuitenkaan suoraan rakentaa.
  9. Kuvia ei voi kopioida netistä. Verkkosivuja varten kuvan kokoa on tarkoituksella pienennetty.
Nämä vinkit huomioimalla pidetään suunnittelija rauhallisena ja vältetään ylimääräisiä tykytyksiä. Kun graafinen suunnittelija on tyytyväinen, sujuvat työtkin nopeammin ja vaivattomammin!

Avainsanat: luovat palvelut