<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Onnea 19-vuotias Google Ads - Lue miten hummerit ja hakusanamainonnan synty liittyvät toisiinsa

Googlen hakukone ilmestyi maailmaan vuonna 1997 ja on sittemmin vallannut lähes dominoivan aseman hakukoneiden kesken.  Google on vallannut hakukonemarkkinoiden osuudesta maailmanlaajuisesti n. 90 % osuuden kaikista tehdyistä hakukerroista. Ensimmäisten vuosien aikana Google levittäytyi laajalle ja kansainvälistyi.  Suomenkielinen Googlen hakukone ilmestyi toukokuussa vuonna 2000. Vain hetki tästä syntyi Googlen oma pieni lapsi, Google-mainonnan oma mainostyökalu Google Adwords. Syntymäpäiväksi merkittiin 23.10.2000. Tänään Google Ads - tyttönimeltään Google AdWords - täyttääkin jo 19 vuotta.

Google AdWordsin ensimmäiset vuodet

Googlen kehittämän mainostyökalun piti aluksi olla tarpeeksi yksinkertainen ja helppo, jotta pienimmätkin yritykset pystyivät aloittamaan mainostamisen pienillä budjeteilla. Ajatuksena oli vahvasti itsepalvelu, joka mahdollistaa kasvun ja skaalautuvuuden, sekä matalan kynnyksen mainostamisen aloittamisen.

Julkaisun yhteydessä mainostajat pystyivät kuitenkin ostamaan suoraan mainospaikkoja Googlen hakukoneeseen ja mainospaikat olivat aluksi ainoastaan hakutulosten oikeassa laidassa. Tässä vaiheessa vielä ostettiin näkyvyyttä ja hinnoittelu oli nykyiseen verrattuna hyvin erilaista. Hyvin pian kuitenkin siirryttiin huutokauppa-tyyliseen, Googlen omaan algoritmiin nojaavaan hintatarjouskilpailuun.

Vuosi 2002 - klikkipohjaisen hinnoittelun ensimetrit

Vuonna 2002 syntyivät klikkipohjaiset hintatarjoukset. Enää mainostajat eivät tarjonneet hintaa näkyvyydestä, vaan hintatarjoukset tehtiin siitä, kuinka paljon mainostajat olivat valmiita maksamaan yhdestä mainoksen klikkauksesta. Tavanomaiseen suurimman tarjouksen tehnyt voittaa ja maksaa -huutokauppaan verrattuna Googlen mainosjärjestelmästä tehtiin sellainen, ettei se veloita aina maksimaalista mainostajan tarjoamaa hintatarjousta. Hinnoittelun logiikka muodostettiin sellaiseksi, että korkeimman tarjouksen tehnyt maksaa aina sentin enemmän kuin seuraavan tarjouksen tehnyt. Eli vaikka olisit tarjonnut 5 euroa klikkauksesta, ja toisena oleva mainostaja vain kaksi euroa, todellinen kustannus klikkauksesta voittajalle olisi 2 euroa ja yksi sentti päälle. Näin ei tarvinnut huolehtia riskistä, että maksat ylisuuria maksuja mainospaikastasi.

Vuosi 2005 - Google Adwords täyttää 5-vuotta ja saa tuekseen Google Analyticsin

Vuonna 2005 julkaistiin Googlen kehittämän ilmainen analytiikkatyökalu Google Analytics. Koska käytännössä kaikki modernit analytiikkatyökalut olivat olleet maksullisia tähän asti, sai Googlen työkalu valtaisan suosion ja Google joutui rajoittamaan Google Analyticsiin jaettavia käyttöoikeuksia.  Kutsuja palveluun jaettiin arvontatyylisesti ensimmäisen vuoden ajan. Vasta vuonna 2006 palvelu aukesi kaikille. Vakavasti otettavaa Google-mainontaa on mahdotonta tehdä ilma mittausta. Google Analyticsin kehittäminen mahdollisti myös mainosten liittämisen mittaukseen, jolloin vihdoin aidosti voitiin mitata mainosten tehokkuutta ja tuottavuutta.

Vuosi 2007 - Youtube-mainonta mukaan Google AdWordsiin

Vuonna 2007 Google AdWords laajeni kattamaan YouTube-mainonnan. YouTube-mainosten määrä ja myös laatu on vuosien edetessä kasvanut hurjasti. Nykyisin myös YouTuben puolella voi tehdä erittäin monipuolisesti kohdennettua mainontaa.

Vuosi 2010 - Google Adwords täyttää 10-vuotta

Vuonna 2010 Google julkaisi remarketing- eli uudelleenmarkkinointimahdollisuuden Googlen display-verkostoon. Ensimmäiset Googlen display-mainokset pohjautuivat aluksi pitkälti tekstimainoksiin banneriaineistojen yleistyessä vasta myöhemmin. 

Vuosi 2016 - Mainospaikkojen muutokset ja Shopping-mainonnan odottelua

Vuonna 2016 Google luopui Googlen haun oikean laidan mainoksista. Suomessa Googlen oikea laita näyttäytyikin pitkään tyhjänä tilana. Alkoi kiivas odotus milloin Shopping-mainonta  tulee Suomeen, sillä hakutulosten oikea reuna oli varattu nimenomaan Shopping-mainoksille. Odotusta kesti useita vuosia, sillä vasta kesällä 2019 Shopping mahdollistui myös Suomessa, vaikka se oli ollut maailmalla ollut käytössä jo useamman vuoden.

Vuosi 2018 - Google Adwords tulee täysi-ikäiseksi

Kun 18-vuotispäivä koitti, Google Adwords vaihtoi nimensä nykyisin tunnettuun Google Adsiin. Nimen vaihdos oli luontevaa, sillä jo pidemmän aikaan Googlen kautta oli ollut mahdollista tehdä muutakin kuin hakusanoihin perustavaa mainontaa. Googlen palvelut on entistä enemmän nidottu yhteen ja ne toimivat keskenään sulavasti. Erilaiset Google-mainonnan muodot kuten Shopping, YouTube ja bannerit tukevat useimpia kampanjoita tavoittaen asiakkaan juuri siinä ostopolun vaiheessa, missä he parhaillaan ovat. Automaatio on myös nykyisessä Google Adsissa jo arkipäivää. Tämä ei silti tarkoita, etteikö töitä mainostilin parissa olisi. Käytännössä mahdollisuuksia tehdä erilaista hintastrategioita, esimerkiksi konversioon perustuvia malleja on tullut useita. Näillä saadaan oikeissa ja asiantuntevissa käsissä huomattavasti automaatiota parempia tuloksia.

Mutta entä ne hummerit? Miten ne nyt tähän liittyi?

lobster_small

Ensimmäinen mainostaja Google AdWordsiin tuli heti ensimmäisenä päivänä 23.10.2000. Muutamien minuuttien kuluttua palvelun avauduttua ensimmäiseksi mainostajaksi ehti yritys, joka ei ollut aiemmin edes harkinnut online-markkinointia. Ensimmäinen mainostaja oli silloin vielä pieni paikallinen yritys Chicagossa, joka toimitti tuoreita hummereita verkkosivuston kautta lähialueelle.

Kaiken kaikkiaan ensimmäisten kuukausien aikana mainostajia oli 350 kpl. Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti mainostajia on yli miljardi. Tämä kertoo myös omaa tarinaansa markkinoinnin suunnasta; painotus digitaaliseen mainontaan on vahva, vaikka monikanavainen mainonta tavoittaakin edelleen kattavimman kokonaisuuden. 

Tilastoja Googlen käytöstä

  • Joka päivä tehdään 5 miljardia Google-hakua. (Internet Live Stats)
  • Google-hakujen määrä kasvaa vuosittain karkeasti n. 10 % (Internet Live Stats)
  • Joka vuosi tehdään n. 16-20 % sellaisia hakuja, joita ei ole haettu koskaan aiemmin (Internet Live Stats)
  • Keskimäärin Googlen haussa vietetään vain alle minuutti (Moz)
  • Noin 8% Google-hauista tehdään muotoiltuna kysymykseksi (Moz)
  • Keskimäärin n. 3,4 % hakutulosten klikkauksista tulee Google-mainosten kautta, tämän ennustetaan nousevan, sillä Google antaa mainoksille yhä enemmän tilaa (Moz)
  • Kävijät, jotka tulevat sivustolle Google-mainonnan kautta, konvertoituvat 50 % todennäköisemmin verrattuna orgaaniseen liikenteen kautta tulleisiin kävijöihin (Worldlead)
  • Yli puolet maksetun liikenteen kävijöistä tulevat mobiilin kautta (Worldlead)

Avainsanat: google-mainonta